Ile razy zdecydowałeś, że czegoś nie zjesz, tylko dlatego, że danie nie zachęcało wyglądem, albo zrezygnowałeś z jedzenia, ponieważ nie pasowała Ci jego tekstura? O tym, czy jedzenie będzie nam smakowało, w dużej mierze decyduje przede wszystkim estetyka jego podania. W końcu najpierw jemy oczami, a dopiero później innymi zmysłami. Hasłem przewodnim obecnej edycji festiwalu Restaurant Week jest FoodLooksGood – pięknie podane menu po raz pierwszy można zarezerwować z opcją płatności dopiero po 30 dniach dzięki szwedzkiemu startupowi Klarnie. Jak więc wygląd jedzenia wpływa na nasze doznania smakowe? Wyjaśnia to psychodietetyk i ekspert Restaurant Week – Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk.
Więcej przeczytasz tu: https://kobieta.wp.pl/smakujemy-oczami-jak-prezentacja-jedzenia-wplywa-na-nasz-apetyt-6832480092363424a